Шановні друзі! Вітаємо Вас на офіційному сайті нашого закладу освіти! Тут представлена діяльність адміністрації, педагогічного та учнівського колективів, важливі події, що відбуваються в ліцеї. Сподіваємося, що кожен знайде цікаву і корисну інформацію.

суботу, 12 листопада 2022 р.

Завершився Тиждень української мови та літератури в Парищенському ліцеї

 Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур’ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям… -
саме під таким гаслом з 7 по 11 листопада 2022 року в Парищенському ліцеї проходив Тиждень української мови та літератури. Рідна мова для кожної нації – це неоціненний скарб, виплеканий народом впродовж століть, цінність, яку необхідно берегти й популяризувати. Зараз наша мова набула дещо іншого значення: українська - це мова свободи й волі, наша могутня зброя в боротьбі за незалежність і перемогу, тому мета проведених різноманітних заходів впродовж тижня полягала в тому, щоб показати красу і багатство мови, спонукати до удосконалення мовлення, вільного володіння мовою, а також  сформувати розуміння й переконання, що бути українцем та розмовляти українською – це гордо, і навіть престижно, трендово і стильно.
Тиждень був цікавим, активним, пізнавальним. Вчителі української мови і літератури Оксана Токарук та Світлана Юрчило грунтовно продумали кожен захід. 
П’ятикласники взяли участь у грі «Мовний пазл», а також виготовили мініпроєкт «Рідна мова бринить повсякчас», учні 6 та 7 класів отримали незабутні враження, змагаючись у квесті «Споконвіку було Слово», а восьмикласники – у грі «Я знаю українську». Учні 9 класу попрацювали творчо, створивши інформаційний калейдоскоп «Цікавинки з української мови», а десятикласники відкрили для себе чарівний світ сучасної музики з нотками класики. Найстарші учні ліцею мали нагоду узагальнити знання з мови під час мовознавчої кав’ярні «Причасти мене розмовою українською мовою». Учні ліцею взяли участь у музично-поетичному заході для вшанування пам’яті поета-пісняра Андрія Малишка з нагоди 110-ї річниці з його дня народження. Усі класи долучились до виконання інтерактивної вправи «Діаграма відкритого розуму».
Учні 5-11 класів та педагоги ліцею долучились до написання Радіодиктанту національної єдності. Також впродовж тижня учителями-словесниками було проведено два відкриті уроки з української літератури за творчістю Лесі Українки у 8 класі та Григорія Сковороди у 9 класі.
Пам’ятаймо, що мова – це не тільки засіб спілкування, а й основний ідентифікатор нації. Допоки берегтимемо її, зможемо бути вільним, незламним народом, бо саме слово єднає нас, кличе до боротьби, вшановує героїв і обов’язково залунає гаслами перемоги!

















Немає коментарів:

Дописати коментар